Începând cu 11 martie, sub Cărtureşti au fost prezente cele 15 machete la scara 1/18 ale pieselor din BMW Art Collection. Ideea acestei colecţii i-a aparţinut pilotului francez Herve Poulain, iar primul artist care şi-a modificat maşina a fost americanul Alexander Calder, al cărui automobil a fost primit cu entuziasm în 1975, la cursele Le Mans. De aici, BMW s-a îngrijit de perpetuarea fenomenului în timp.
Printre cei care au avut ocazia să lucreze pentru acest proiect s-au numărat Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol şi David Hockney, singurul artist de sex feminin fiind Esther Mahlangu, născută într-un trib de băştinaşi din Africa de Sud.
Reprezentând o expresie a evoluţiei cultural-istorice a artei şi tehnologiei, colecţia s-a îmbogăţit în 2006 cu a 16-a maşină care creează, însă, o ruptură stilistică faţă de ce s-a facut până la sfârşitul anilor '90. Astfel, Olafur Eliasson a înlocuit partea superioară a caroseriei cu o învelitoare de metal acoperit de gheaţă, vehiculul devenind irecognoscibil.
E o colecţie interesantă şi cum nu s-a reuşit niciodată aducerea laolaltă a mai mult de 5 maşini(the real shit) pentru o expoziţie, cred că măcar machetele trebuie văzute. Iar Cărtureştiul e plăcut, oamenii de acolo îţi dau explicaţii pentru fiecare exponat în parte şi cu puţin noroc dai şi de Mani Gutău cu o chitară în braţe, că doar n-a organizat toată treaba asta Catapulta Records degeaba.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu